Informație

Yack (Yak) - Bos grunniens

<span class=Yack (Yak) - Bos grunniens" />

Origini și caracteristici ale Yack-ului

Yack-ul este un mamifer artiodactil din familia Bovid.
Iacul sălbatic, Bos grunniens mutus (masculul se numește Drong, în timp ce termenul Dri sau Nak este folosit pentru femele), trăiește în munții Tibetului, Pamirului și pe versanții Himalaya, până la 6000 de metri deasupra nivelului mării, în regiuni aproape din toate fără vegetație arborică; iarna, în timpul viscolului, se ghemuiesc unul lângă altul, cu capetele întoarse spre interior și așteaptă sfârșitul furtunii.
Se caracterizează printr-un corp alungit, dar musculos și puternic, picioare scurte și lână lungă maro închis, care ajunge aproape la pământ; are un cap mic și coarnele numai bine distanțate, lungi și curbate, amintind de cele ale bovinelor domestice. Coada este lungă și bine acoperită cu părul lung. Poate atinge o înălțime de 1,90 m la greabăn și o greutate de 1.000 kg.
Soiul domestic (Bos grunniens) de statură mai scurtă și de culoare extrem de variabilă în funcție de rasă, este utilizat ca animal de ambalaj și șa, pe lângă furnizarea de carne, lapte și lână. Excrementele sale, uscate la soare sub formă de țiglă, constituie un combustibil important în unele zone aride și aproape fără vegetație de copac.
Foarte comună crucea cu taurii comuni (Bos taurus), librido cunoscut sub numele de Dzo, sau Dzopkio, este mult mai docilă și ușor de gestionat, se pare că produce și lapte și carne excelente.
Specia sălbatică a dispărut în Mongolia încă din secolul 18, iar turmele sălbatice mici din Tibet sunt de asemenea amenințate din cauza vânătoarei și a extinderii turmei.

Yack intern

Pereche Wild Yack

Yak de Pamir

Pamirul este cel mai înalt podiș din Tadjikistan, iar creșterea bovinelor pe pășuni naturale, cum ar fi iacurile, reprezintă principala activitate a sectorului agricol. Clima tipică de munte, deci rigidă și continentală: iarna durează din octombrie până în aprilie; temperaturile minime absolute ajung și la -50 ° C. Vara, pe de altă parte, este scurtă și rece, iar temperaturile de vară nu depășesc 20 ° C. Yak-urile s-au adaptat surprinzător la condițiile climatice dure din zonele înalte, unde temperaturile pot fi menținute sub zero chiar și pentru 50-60 de zile. În plus, aceștia sunt capabili să exploateze perfect vegetația naturală chiar și atunci când stratul de zăpadă atinge 15-20 cm și sunt capabili să găsească iarbă cu ajutorul copitelor. Nu au nevoie de grajduri pentru a supraviețui.
Yak-urile sunt utilizate pe scară largă pentru producția de carne, lapte și lână, precum și ca vehicul în zonele montane îndepărtate. Carnea de yak este fibroasă, de culoare roșie și mult mai închisă decât cea a altor vite. deoarece conținutul de hemoglobină din mușchi este destul de mare. Producția de lapte a femelelor iac este de 1,5-2,5 litri pe zi, cu un conținut mediu de grăsimi de 6-9%. Din laptele de iac, locuitorii din Pamir obțin unt, saru mai, kefir și kurut.
Pe vremea Uniunii Sovietice, în Pamir existau sovchoze mari pentru exploatarea iacurilor, iar reproducerea era de asemenea răspândită. La vremea respectivă, sistemul economic al statului sovietic a ales Pamir ca principală regiune de reproducere a iacului, implicând în principal crescătorii de kirgizi. Astăzi fermele au fost lichidate, dar Asociația Agricultorilor din Tadjikistan este încă angajată în reproducerea iakurilor. Majoritatea efectivelor de iac sunt încă controlate de întreprinderi de stat, moștenitori ai fermelor colective. Principalele ferme unde sunt crescute iacurile sunt situate în așezarea Aličur și în apropiere de Chechekty, în districtul Murghab; fiecare fermă adăpostește peste o mie de animale. Condițiile economice nefavorabile din perioada de tranziție au dus la reducerea efectivelor în comparație cu perioada sovietică. Conform estimărilor experților, momentan șefii de iac au mai mult decât la jumătate (Slow Food Foundation www.fondazioneslowfood.com)


Video: YAKk - Bos Grunniens (Ianuarie 2022).