Informație

Mamifere: rinocer indian

Mamifere: rinocer indian



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Clasificare sistematică

regat: Animalia
încrengătură: Chordata
Clasă: Mammalia
Ordin: Perissodactyla
subordin: Ceratomorfa
Familie: Rhinocerotidae
Drăguț: Rinocer
specie: R. unicornis - Linnaeus, 1758

Rinocerul indianRhinoceros unicornis - Linnaeus, 1758) este un pachyderm patruped, euther, placentar aferent clasei de mamifere (Mammalia), la ordinea Perissodactyls (Perissodactyla), la cunoscuta familie de rinocerotide (Rhinocerotidae) și la genul Rhinoceros (Rinocer).
Familia rinocerului conține 5 specii vii, împărțite în 4 genuri care trăiesc în Asia de Sud-Est, Birmania, Malaezia, unele regiuni din India și cea mai mare parte a Africii la sud de Sahara.
Deși imaginea lor familiară este cea a animalelor ghemuite, foarte grele și foarte robuste, în realitate rinocerii se pot deplasa cu viteză și agilitate surprinzătoare atunci când este necesar.
Dintre toate speciile, rinocerul alb sau snub (Ceratotherium simum) endemică pentru Africa sub-sahariană, este cea mai mare; în timp ce rinocerul indianRhinoceros unicornis) este cea mai mare dintre speciile asiatice.
În general, la rinichi picioarele din față au trei sau patru degetele de la picioare, picioarele posterioare trei, fiecare cu un mic copac similar cu o unghie în față și o talpă în spate. Pielea este foarte groasă, cu părul slab; coarnele (două la număr ca la speciile africane, sau unul ca la rinocerul indian), sunt formațiuni exclusiv dermice, situate deasupra unei îngroșări a oaselor nazale și, de asemenea, a oaselor frontale la acele specii care au două.
Cornul este format dintr-o masă de fibre excitante aglutinate cu material keratinos, dar fibrele nu sunt păr real, deoarece sunt formate din papilele pielii și nu din foliculii de păr.
Rinocerozele sunt în principal animale nocturne și solitare; în ciuda faptului că sunt masivi și aparent invulnerabili, sunt extraordinar de timizi, deși Rinocerul negru african (Diceros bicornis), dacă este alarmat, se încarcă aproape întotdeauna orb. Speciile asiatice de astăzi sunt din păcate rare (chiar și cele africane au aceeași soartă), deoarece numărul lor a fost redus prin obișnuita vânătoare sportivă „idioată și inutilă”, prin distrugerea habitatelor lor prin așezări umane și prin vânătoare pentru obțineți coarnele, care au fost întotdeauna foarte apreciate în Orient pentru presupusele lor (dar nu adevărate) calități afrodisiace, odată reduse la praf și manipulate pentru a-l face un medicament.
În Asia trăiesc trei specii: rinocerul indianRhinoceros unicornis, subiectul acestui fișier), rinocerul Java (Rhinoceros sondicus) și Rinocitul Sumatran (Dicerorhinus sumatrensis).
Reducerea lor numerică a fost documentată dramatic în hărțile geografice publicate din 1960 de biologul L.M. Talbot, în care distribuția lor cu un secol în urmă a fost indicată de o trapă care acoperă mii de kilometri pătrați, în timp ce în 1960 de câteva puncte împrăștiate; până în prezent, unii biologi speculează că unele specii sunt chiar dispărute.

Rinocer indian - Rhinoceros unicornis (foto www.biolib.cz)

Rinocerozele - dimensiunile diferitelor specii comparate.

Zoogeografia

Rinocerul indian trăia cândva într-o mare zonă din nordul Indiei și Nepalului, de pe versanții Hindu Kush până la granița cu Birmania.
Astăzi locuiește în opt rezerve în India, dintre care cinci sunt situate în Assam (un stat din nord-estul Indiei) și în Parcul Național situat în valea Rapti din Nepal.
Aproximativ 400 de exemplare sunt prezente în primul și puțin mai puțin în cel de-al doilea, pentru un total care nu atinge 800 de exemplare.
Din acest motiv, UICN instituie astăzi un statut „vulnerabil”.

Ecologie-Habitat

În Assam, rinocerii trăiesc în țara mlăștinoasă, cu îngroșări dense de ierburi uriașe, în timp ce biologul E.P. Gee a descoperit că în Nepal, în lunile reci, trăiesc mai ales în locuri groase, cu copaci și în păduri.
În Assam, ei se hrănesc cu iarbă, crenguțe și papură, atât ziua cât și noaptea.
Sunt singuri și își petrec cea mai mare parte a timpului în cheie, mai ales pe vreme caldă.
Revin întotdeauna în același loc pentru a defeca și a acumula movile mari de bălegar.
Nu sunt strict teritoriale, chiar dacă nu par să se plimbe prea mult în afara zonei în care locuiesc de obicei.
Biologul Talbot a descoperit că cinci rinoceri indieni au locuit într-un vraci.
Alții se plimbau prin zonă și alegerea latrinelor părea a fi întâmplătoare, oricare dintre acestea părea cea mai apropiată la un moment dat.
Aceste mormane de gunoi de grajd sunt formațiuni remarcabile: unele măsoară mai mult de 4,5 m lungime și până la 1,2 m înălțime.
Pe de altă parte, biologii zoologi Hutchinson și Ripley au argumentat într-o lucrare din 1954 că ei Rhinoceros unicornis este un animal solitar, care locuiește în teritorii bine definite în cea mai mare parte a anului, în timp ce rătăcește într-o gamă mai largă în perioada de reproducere.
Cei doi biologi zoologici au presupus, de asemenea, că teritoriul este situat în jurul unui iaz sau al unui quagmire și că are o munte de gunoi de grajd în centru și movile mai mici pe margini, o imagine mult mai limitată decât cea găsită de Talbot.

Morfofiziologia

Rinocerul indian este cea mai mare specie asiatică, atingând 1,8 m la greabăn, 4,20 m lungime și 2 t în greutate.
Atât masculul cât și femela au un singur corn, care poate atinge 80 cm lungime.
Libertatea are o culoare gri, pielea groasă dă naștere la o cută grea, atât deasupra capătului posterior, cât și deasupra celor din față, astfel încât arată ca plăcile unei armuri, o asemănare care este făcută și mai reală prin prezența protuberanțelor rotunjite. , ca negii, care arată ca niște șuruburi.
Etologie-biologie reproductivă
În rezervațiile naturale unde nu au fost deranjați de ani de zile, animalele nu le este frică și sunt indiferente față de apropierea omului.
Dar, în Nepal, unde au fost întotdeauna uciși și luați departe de zonele cultivate, biologul Gee a observat că „Sunt nervoși, frica de vederea oamenilor și aproape exclusiv nocturn”.
În rezerva Kaziranga din Assam, Talbot a observat că unii rinichi vechi trăiau în afara parcului spre sud, în apropiere de orezurile.
Biologul a citat „În loc să fie solitari periculoși, aceste animale au devenit extrem de docile, acordând foarte puțină atenție animalelor sau vieții indigene care se desfășoară în împrejurimi. Există cazuri foarte rare în care rinocerii s-au oferit unor rase nebune și furioase, provocând pagube sau distrugeri ".
Pe de altă parte, o femelă cu copilul, dacă este tulburată, atacă furios.
Este deosebit de faptul că atunci când atacă această specie nu folosește cornul, ci mai degrabă contondent, ci al caninelor foarte ascuțite, mari și înclinate ale maxilarului: în maxilar nu există decât un singur incisiv mare, dar nici un canin, iar în maxilară este un singur incisiv mic.
În utilizarea caninilor inferiori, animalul aruncă capul în sus și lovește victima.
Talbot a văzut un elefant asiatic (Elephas maximus) să fie cicatrizate în acest fel până la o înălțime de doi metri de sol.
Dar apoi a reacționat și a ucis rinocerul zdrobindu-l.
Masculii ating maturitatea sexuală în natură, în jurul celui de-al șaptelea până la al optulea an de viață, femeile în jurul celui de-al șaselea an de viață.
În captivitate, masculii se maturizează în jurul a cinci ani de viață, femelele în jur de patru ani.
Gestația este foarte lungă în medie 15-18 luni, cu un interval între o sarcină și alta, cuprinsă între 33-50 de luni de viață.
Părțile sunt singure, iar copilul poate rămâne cu mama timp de doi ani și jumătate, până când se va naște un altul.
Când există o femelă în căldură, doi bărbați pot lupta cu înverșunare pentru a se împlini cu ea.


Video: All About Rhinos for Kids: Rhinoceros for Children - FreeSchool (August 2022).